Herfst in Oranjewoud

Geplaatst: 30 oktober 2011 in Oranjewoud, Seizoenen

In Oranjewoud (bij Heerenveen) ligt het Landgoed Oranjewoud. Aan de overzijde ligt het wandelpark De Overtuin. Het park werd in de 17e eeuw aangelegd door Albertine Agnes van Nassau en behoorde tot het gebied van het landgoed. In deze tijd van het jaar ligt het park er prachtig bij met allerlei schitterende herfsttinten. Het park is sinds 1953 eigendom van de gemeente Heerenveen en is vrij toegankelijk.

Het huidige huis op landgoed Oranjewoud werd gebouwd in 1829. Vanaf 1910 werd Oranjewoud bewoond door Charles L.A.J. Graaf van Limburg Stirum, die getrouwd was met Maria de Blocq van Scheltinga. Na het overlijden van zijn echtgenote Maria in 1962 kwam het landgoed door vererving terecht bij Jhr Martinus de Blocq van Scheltinga (Velp, 30 april 1900 – Vennes, 17 juli 1961). De tuin is ruim opgezet en de aanwezige bossages, planten, bloemen en bomen doen niet storend aan. Niet alleen kenmerkt deze tuin zich in de Engelse Landschapsstijl. Andere aanwezige stijlen trekken ook de aandacht. Het barokke gevoel dat ooit aanwezig was, overheerst niet meer en de opzet van deze tuin wordt afgewisseld door Ooster aandoende onderdelen. Zoals gebruikelijk in die tijd was een Barok- Engels- en Chineesachtig ontwerp een must.

Daarom  heeft men zich hier vrijheden veroorloofd in de vorm van een Chineesachtig aandoend gebouw de Belvédère – de Chinese toren – geheten. Het bevindt zich – diep verborgen voor de buitenwereld onder het lover van de grote omringende bomen. Opzet van dat gebouwtje dat uit steen bestaat, afgewerkt met een houten dak en binnenin deels voorzien van bamboematten, was een rustpunt in de tuin te creëren waarbij het uitzicht sterk mee woog voor de plaats waar het zou komen te staan. De monumentaal sierlijke gebouwde halfhoge toren, biedt bovenin uitzicht over het toenmalige eigendom dat zich zeer ver over het veense gebied uitstrekte.

Het mooie herfstweer trok veel wandelaars en fietsers naar het prachtige Oranjewoud. Schitterende heftsttinten – hier en daar nog wat groen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s