Natuurgebied De Deelen (bij de Tijnje)…. de oude turfsteker of baggelmachine

Geplaatst: 22 augustus 2011 in Fryslân, Natuur

In laagveengebieden werd vroeger van de veengrond vaak turf gemaakt. Dat was zwaar werk. Met een beugel haalde men het veen van onder de waterspiegel weg en gooide het in een “baggelbak”. Daar werd het met water vermengd. Die dikke brij stortte men op het land om te drogen. Was de massa droog genoeg dan konden er turven van gestoken worden, die daarna nog enkele maanden moesten drogen.

Rond de eeuwwisseling werd het baggelen gemechaniseerd. Men ontwikkelde veel verschillende uitvoeringen van de machine. Maar het principe bleef hetzelfde: een platte schuit, met aan de voorkant een turfsteker, die men het veen indreef en daarna omhoog hees. De inhoud werd in de schuit gestort en met water gemengd. Daarna kwam de veenbrij via vijzels of een jakobsladder in de vloeigoot, die het over de legakkers verspreidde. Het verdere turfmaken gebeurde dan weer op de oude handmatige manier.

Terwijl de schuit langs staalkabels werd voortbewogen, dreef een stoommachine de werktuigen aan. E�n veenmachine verving zo’n 60 veenarbeiders. In De Deelen zijn verschillende types van deze veenmachine gebruikt en op de foto het roestige restant van de laatste, welke tot in 1968 in bedrijf is geweest.

DSC_0079
DSC_0076

DSC_0073

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s