Amelius van Oenemapark in Heerenveen geopend

Geplaatst: 24 juni 2009 in Heerenveen

Vrijdag 19 juni heeft loco-burgemeester Lykele Buwalda samen met twee "grietmannen" (Amelius van Oenema en Johannes Crack) het zg. parkje Achter de Kerk omgedoopt tot het Amelius van Oenemapark. Hierdoor is Heerenveen een historisch parkje rijker. Blikvanger in de groenstrook is het gerestaureerde fundament van de in 1969 afgebroken Nederlands Hervomde Kruiskerk. De opening ging gepaard met een cd-opname van het oorspronkelijke orgel uit de kerk. Het werd destijds verkocht voor 12 duizend gulden, maar is inmiddels zoals gezegd werd ruim een half miljoen euro waard. Deze opening is de eerste fase van een project dat door de gemeente in samenwerking met de werkgroep Oud Heerenveen en het Bewonersforum Centrum Heerenveen tot stand kwam.

Park_10_2

Park_13

Park_2_2Op de foto: loco-burgemeester Lykele Buwalda met de twee grietmannen Amelius van Oenema (links) en Johannes Crack (rechts), gspeeld door twee leden van de Tsjongerskotsploeg.

Eén van de grafzerken die in het midden van het monument liggen is van ds. Johannes Gerardus Samplonius (1621-1687), één van de predikanten van de voormalige Kruiskerk. Hij was één van de voorouders van Johannes Gerrits Samplonius (1759-1844) die getrouwd was met Klaasje Bouwes Hofstee, dochter van Bouwe Tymens Hofstee – een heel ver familielid van mij (?)  – mijn grootvader was Bouwe Harmen Hofstee.


 

Kruiskerk_heerenveen2_3

Advertenties
reacties
 1. Gerda Bergsma schreef:

  Mooi verslag, Tonny! Leuke foto’s!

  Groetjes Gerda

 2. Gerda Bergsma schreef:

  Heee hoi! Alweer brand bij jou in de buurt… Het gaat maar raar daar in Heerenveen… Het is elk jaar wel een keer raak, of niet? Groetjes !

 3. Harry van Leuveren schreef:

  Hallo Tonny,

  Als je groootvader Bouwe Harmens Hoftee was, ben je ZEKER een (van de zeer vele) nakomelingen van Jan Gerets Samplonius… die in de kruiskerk begraven is…
  Zelf ben ik ook een nakomeling van hem via 4 lijnen… ben druk bezig om al mijn gegevens weer in te brengen na een crash…
  groeten uit de Filippijnen
  Harry van Leuveren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s